Reumatikerdistriktet bjöd in till en helg i Tällberg

Temat för helgen var: Hur motiverar vi oss själva och hur inspirerar vi andra till ett mera aktivt liv.

Föreläsare var:Elin Löfgren, fysioterapeut
Pia hälsade deltagarna välkomna och gick igenom helgens program och förväntningar inför helgen.
Därefter tog Elin Löfberg över och berättade om ”Vägen till hälsa - fysisk aktivitet”.
Elin är fysioterapeut på reumatologen i Falun men är också knuten till Reumatikerförbundet där hon är ansvarig för Träningsbloggen.
När Elin var liten ville hon bli tennisproffs. Vid 3-årsåldern fick hon problem med svullna knän och fick diagnosen juvenil reumatoid artrit = barnreumatism. Mellan 6 och 16 års ålder exploderade sjukdomen. Hon fortsatte träna men tankarna på tennisproffs fick läggas på is. I stället blev hon till slut fysioterapeut.

Elin visade ett bildkollage på olika vägar att nå målet:

-       Krokiga vägar

-       Enskilda vägar

-       Raksträckor

-       Uppförsbackar

-       Naturen = den fria vägen

Bästa sättet att nå målet är den fria vägen alltså att anpassa aktiviteten efter sin egen förmåga. Att använda ”myrstegsprincipen” innebär att man förändrar livsstilen i små portioner. Tänk SMART

-       Specifikt

-       Mätbart

-       Accepterat

-       Realistiskt

-       Tidsbundet
Skillnad i behandling förr och nu. Då gällde vila, värme och vänlighet. Nu har forskningen kommit fram till att det mest avancerade pillret heter fysisk aktivitet. Mediciner behövs som ett komplement. Fysisk inaktivitet är den fjärde största riskfaktorn för folkhälsan. Fysisk aktivitet påverkar hjärnan positivt.
Några nya rön beträffande kosten har inte framkommit. Fortfarande gäller nordisk kost och medelhavskost. Alltså: grönsaker, baljväxter, frukt och bär, fisk och skaldjur, nötter och Omega 3. Begränsa intaget av chark, rött kött, söta livsmedel och drycker, salt, alkohol och nikotin.
Elin slutade sin föreläsning med orden: All rörelse är bra rörelse.
Efter föreläsningen hade vi egen tid för bad, promenader eller vila fram till middagen.
Efter middagen hade Bettan satt ihop en liten tipsrunda med kluriga frågor. Resten av kvällen ägnades åt trevlig samvaro innan det var dags att krypa till kojs.
Dag 2
Efter frukost var det dags att prova på zumba, en ny aktivitet för många av oss, men Jenn styrde upp det hela på ett förträffligt sätt och såg till att vi blev ordentligt svettiga. De som inte deltog i zumba kunde bada eller promenera eller bara vara. Några hade också sina behandlingar kvar.
Efter lunch var det prisutdelning i tipsrundan och dragning i gratislotteriet där några lyckliga vinnare korades.
Sedan var det dags att sammanfatta helgen. Allt hade fungerat bra efter en del fixande och med personalens hjälp. Deltagarna var nöjda med programmet som bjudit på lagom blandning av olika aktiviteter. Vädret var det enda vi inte kunde påverka. Det bjöds på både sol, regn, blåst och lite kyla, men bland deltagarna fanns en härlig värme.